Четвер, 16 Травня

13 вересня Православна Церква України вшановує пам′ять святого Корнилія Сотника. До переходу на новоюліанський календар Конілія Сотника вшановувал 26 вересня. Про життя та ким був Корнилій Сотник, про прикмети, що можна і не можна робити 13 вересня розповість «Дніпро Регіон».

Незабаром після Хресних страждань Господа Ісуса Христа і після Вознесіння Його на Небо в Кесарії Палестинській оселився сотник на ім’я Корнилій. Він хоча і був язичником, але відрізнявся глибоким благочестям і добрими справами, про що свідчить святий євангеліст Лука (Діян. 10, 1). Господь привів до пізнання істини через просвітництво світлом віри Христової.

Одного разу Корнилій молився в своєму будинку. Йому постав Ангел Божий і повідомив, що його молитви почуті і прийняті Богом, і повелів послати людей за Симоном, званим Петром. Корнилій негайно виконав веління. Коли посланці йшли, апостол Петро став на молитву, під час якої йому було видіння: тричі спускалася посудина у вигляді великого полотна, наповненого тваринами і птахами. З Неба він почув голос, що повеліває знести все бачене. На відмову апостола була відповідь: “Що Бог очистив, ти не вважай нечистим” (Діян. 10, 15). Цим баченням Господь велів апостолу Петру йти на проповідь Слова Божого до язичників.

Коли апостол Петро в супроводі посланців прийшов в будинок Корнилія, то був з великою радістю і пошаною прийнятий господарем, його родичами і близькими. Корнилій поклонився апостолу Петру і просив його навчити вірі. Апостол розпочав проповідь про земне життя Ісуса Христа, про чудеса і знамення, здійснених Спасителем, про Його страждання, вченні про Царство Небесне, Хресної смерті, Воскресіння і Вознесіння на Небо.

Під благодатним впливом Святого Духа Корнилій увірував у Христа і хрестився разом зі своїми родичами. Він був першим з язичників, які прийняли Хрещення.

Він залишив світ і пішов на проповідь Євангелія разом з апостолом Петром, який поставив його єпископом. Коли апостол Петро зі своїми помічниками, святими Тимофієм і Корнилієм, знаходився в місті Ефесі, йому стало відомо про особливо сильне ідолопоклонство в місті Скепси. Було кинуто жереб, кому туди йти, що випав на святого Корнилія. У місті жив князь, по імені Димитрій, який вивчав давньогрецьку філософію, ненавидів християнство і поважав язичницьких богів, особливо Аполлона і Дія (Зевса).

Дізнавшись про прибуття святого Корнилія в місто, він негайно покликав його до себе і запитав про причини його приходу. Святий Корнилій відповів, що прийшов звільнити його з мороку невідання і привести до пізнання Істини. Князь, не зрозумівши сенсу вимовлених слів, розгнівався і наказав відповідати на кожне його питання. Коли святий Корнилій пояснив, що служить Господу і що причина його пришестя і складається в боротьбі за Євангелію Істини, князь прийшов в лють і зажадав від Корнилія принесення жертви ідолам. Святий просив показати богів.

Коли його ввели в язичницький храм, Корнилій повернувся на схід і, схиливши коліна, виголосив молитву до Господа. Почався землетрус, і храм Зевса зруйнувалися. Весь народ, який бачив, що сталося, був шокований. Князь ще більш озлобився і став радитися з наближеними про те, як погубити Корнилія. Святого зв’язали і підвісили в темниці на ніч. У той час один з його рабів повідомив князю сумну звістку про те, що його дружина і дитина загинули під уламками зруйнованого храму.

Але дещо пізніше один з жерців, на ім’я Варват, розповів, що чув голоси його дружини і сина з-під руїн і що вони вихваляли Бога християнського. Жрець просив звільнити ув’язненого, так як завдяки чуду, здійсненого святим Корнилієм, дружина і син князя залишилися живі. Радісний князь у супроводі наближених поспішив до темниці, зізнався святому Корнилію в тому, що увірував у Христа і просив його визволити з-під руїн храму дружину і сина. Святий Корнилій відправився до зруйнованого ідольського храму, і по молитві постраждалі були звільнені. Після цього князь Димитрій, всі його родичі і наближені прийняли святе Хрещення.

Святий Корнилій прожив довгий час в цьому місті, навернув до Христа всіх жителів-язичників і поставив пресвітера Евномія для служіння Господу. Святий Корнилій помер в глибокій старості і був похований неподалік від зруйнованого ним язичницького храму.

Що можна робити 13 вересня

  • У цей день потрібно прибрати в будинку. Це звільнить приміщення від злих помислів.
  • 13 вересня – найкращий день, щоб налагодити стосунки з близькими і старими друзями. Не варто тримати образу, адже це буде заважати успіху.
  • У цей день необхідно зібрати журавлину і спекти з неї пироги.

Що не можна робити 13 вересня

1. Не можна 13 вересня пересаджувати квіти. Вважається, що вони не будуть цвісти.

2. Не можна 13 вересня відкладати на потім розпочату роботу. Якщо поставитися до справи халатно, то будуть неприємності і хвороби.

3. Не можна 13 вересня брати подарунки від малознайомих людей. Предки вірили, що з ними можуть бути передані хвороби і особисті проблеми. Краще взагалі не торкатися до таких подарунків.

4. Не можна 13 вересня ходити за журавлиною дівчатам. Вони можуть залишитися безплідними. Якщо це зробить хлопець, то він може втратити розум. Якщо порушить заборону сімейна пара, то шлюб може розпастися.

Прикмети 13 вересня

  • Якщо жаби ховаються глибоко під воду, то скоро буде сильне похолодання.
  • Якщо лебеді летять над головою, то буде снігопад.
  • Якщо павуків не видно, то буде дощ.
  • Якщо кури виходять у двір, то буде тепла і суха погода.
  • Якщо журавлі голосно курличуть, то буде дощ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: