Українські аграрії надають перевагу вирощуванню культур, які можна дорого та вигідно продати за кордон. В той же час обсяги виробництва гречки за 20 років скоротилися в 4,6 раза до 104 тис. т 2020 року. Про це повідомляє “Український клуб агробізнесу”, пише Дніпро Регіон.
Зазначається, що Україна одночасно входить у рейтинг найбільших світових виробників та імпортерів гречки. За даними 2019-го, у цих списках країна займає 3-тю та 4-ту позиції відповідно.
“Українські аграрії надають перевагу вирощуванню рентабельніших, орієнтованих на експорт культур: пшениці, кукурудзи, соняшника. Серйозну конкуренцію їм складає дешевша за ціною гречка виробництва Російської Федерації”, – каже аналітик УКАБ Світлана Литвин.
За результатами 2020 року найбільшим імпортером гречки в Україну була Російська Федерація з часткою 42% загального імпорту в грошовому вимірі. Вона поставила ціну на 19% меншу від середньої вартості поставки всіх інших постачальників.
У 2020-му році, за попередніми оцінками, обсяги виробництва гречки на 22% перевищують аналогічний показник торік. Це дозволить скоротити цьогорічні імпортні поставки.
Також ми писали, що дніпровські яблука відправляються в Об’єднані Арабські Емірати.
Підписуйтесь на Дніпро Регіон у Telegram