Лохина, чорниця і маловідома більшості жимолость, які продають в ящиках, пластикових боксах і стаканчиках. За скільки жителі Дніпра зможуть купити ці ягоди та чим вони корисні, повідомляє Дніпро Регіон із посиланням на 34 канал.
З одного куща маловідомої жимолості можна зібрати до 6 кг ягід. А щоб отримати урожай, доведеться неабияк потрудитися, сидячи весь час на колінах. Фермери розповіли, що як тільки ягоду зібрали, її треба тут же з’їсти, бо плоди псуються швидко. Тому свій урожай фермери звикли відразу заморожувати і продавати. До того ж, лохина і жимолость дають урожай всього один раз на рік.
«6 кілограмів з куща, ніби й багато. Але поки ви отримаєте перший урожай з цього куща, вам доведеться ще 3-4 роки за ним доглядати. У зв’язку з цим і утворюється така висока ціна на ягоду», — поділився фермер Роман Головко.
І ціна дійсно немаленька. На ринках Дніпра жимолость практично неможливо знайти. А за кіло чорниці доведеться заплатити цілих 350 гривень. Продавці розповіли, що вартість падати не буде. І самих ягід теж багато не буде, тому урожай цього року зіпсувався через дощі.
«Багато плодів залишається на полях, нічого не можна зібрати. Все у воді і не годиться. Скоро місце займе імпорт, тому що торгувати нічим», — розповіла продавщиця Наталя Врожайна.
А ось у супермаркетах асортимент екзотичних ягід зовсім невеликий. Найчастіше на прилавках можна знайти лохину. Ціна на неї зараз становить майже 400 гривень за кілограм. Жимолость продають за 300 гривень. Найдешевша — чорниця. Вона коштує близько ста шістдесяти гривень.
Дієтологи відзначили, що ягоди надзвичайно корисні. У жимолості і голубиці міститься селен, який знижує ризик онкологічних і серцево-судинних захворювань. А чорниця лікує хвороби травної системи. Ще в них велика кількість вітаміну С. Навіть більше, ніж у лимоні, полуниці і перці разом узятих.
«Для того, щоб отримати корисні речовини, необхідно з’їдати хоча б по 200 грам ягід на день. Бажано це робити протягом усього року. Також ці ягоди не мають виражених алергічних властивостей», — розповіла гастроентеролог Олена Агафонова.
Ще з плодів можна готувати соуси, пироги, панкейки і навіть морозиво.
Раніше ми писали Під Дніпром пасажирка їхала в маршрутці, поклавши ноги на сидіння (ВІДЕО)