Ціни на сало в Україні побили усі рекорди. За словами фермерів, це ще не межа, і за півроку очікується чергове підвищення вартості сала. На сьогоднішній день на ринку утворився дефіцит популярного серед українців продукту, і просять за нього в середньому від 140 грн/кг, повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на biz.today.ua.
Більшість господарств країни перейшли на так звані м’ясні породи свиней – на них був більший попит та вирощувати їх простіше. Відповідно виробництво сала у країні скоротилося.
На столичних ринках за “серединку” продавці просять 170 гривень. Шматки для тушкування коштують 80 гривень, сальні обрізки, які можна використовувати для зажарки, коштуватимуть 20 гривень. Найдорожче – так зване генеральське сало українцям продають по 350 гривень за кілограм. Це сало з м’ясним прорізом та ідеальним зовнішнім виглядом. Продавці зазначають, що таке “елітне” сало у селах люди не їдять, а у містах купують. В Україні стає невигідним вирощувати свиней, і у селах дедалі менше людей цим займаються.
Очікувати на зниження цін на сало українцям не варто. За півроку прогнозується чергове підвищення цін на свинину. Українці вже зараз у середньому свинину їдять утричі менше, ніж європейці: 15 кг на рік в Україні проти 45 кг – у Європі. А далі будуть їсти ще менше.
Раніше ми писали 200 гривень і це не межа: у Дніпрі ціна сала досягла рекордної позначки