Ніжна, повітряна, що тане в роті, незрівнянно смачна! У сирну запіканку без борошна та манки в духовці не додається борошно та цукор, так що вона виходить дієтичною та корисною. Вона підходить для дітей, спортсменів та тих, хто стежить за своїм харчуванням. У ній міститься мало калорій та багато білка. Рецептом сирної запіканки без борошна та манки у духовці ділиться «Дніпро Регіон».
Інгрідієнти
- Сир 500 г
- Молоко 200 г
- яйця 4 шт.
- Ванілін за смаком
Спосіб приготування
- Як зробити сирну запіканку пп без борошна та манки в духовці? Підготуйте продукти. Сир і молоко краще візьміть із невеликим відсотком жирності, тоді запіканка вийде менш калорійною. Замість молока можна взяти сметану чи натуральний йогурт.
- Яйця розділіть на жовтки та білки. Намагайтеся це зробити акуратно, щоб у білки не потрапила ні крапелька жовтка, інакше білки не зб’ються. Білки на час подальшого приготування заберіть у холодильник.
- До жовтків додайте сир, молоко та ванілін.
- Перемішайте продукти. Краще це зробити блендером, тоді маса стане дуже гладкою та однорідною. Якщо ж у вас немає блендера, краще протерти сир через сито, щоб позбутися крупинок.
- Дістаньте білки з холодильника та збийте їх до крутих піків. Це наситить їх повітрям, яке допоможе запіканці піднятися. Збивати треба довго не менше 10 хвилин, щоб після зупинки міксера сліди від нього не опадали.
- Додайте збиті білки до більшості. Робіть це порціями, кілька столових ложок, акуратно втручаючи їх після кожного додавання. Розмішуйте білки рухами знизу вгору, найкраще підійде силіконова лопатка, вона не руйнує їхню структуру.
- Після додавання всіх білків тісто стане дуже повітряним та досить рідким. Так і має бути, бо воно без муки.
- Візьміть відповідну за розміром форму. У мене це силікон, 20*7 см. Я його не змащувала, якщо у вас форма з іншого матеріалу, то змастіть її невеликою кількістю олії. Вилийте у форму тісто. У мене трохи не влізло, вистачило на одну маленьку порційну запіканку.
- Випікайте запіканку в духовці при температурі 170С 40-50 хвилин. Час та температуру регулюйте під духовку. Орієнтуйтеся на верхню скоринку – вона має стати золотистою. Моя запіканка дуже піднялася і лопнула зверху, але після остигання сильно опала, це нормально і ніяк не впливає на її смак. Подавайте запіканку, що остигнула.
- Можна полити запіканку медом або яким-небудь сиропом – кленовим із топінамбуру. Додайте до запіканки ягоди – вони замінять цукор, якого в ній немає. Запіканка дійсно вийшла неймовірно повітряною та ніжною! Як сирне суфле. З медом та малиною ми навіть не помітили, що вона без цукру.
Сирної запіканка готується без додавання насамперед цукру. Білий цукор – причина багатьох захворювань, починаючи від ожиріння та закінчуючи цукровим діабетом. Це доведений факт, що краще обмежувати його споживання. Борошно пшеничне також не додається в запіканку. Це значно зменшує калорійність страви і робить її доступною для тих, у кого непереносимість глютена. Для солодощі можна додати цукрозамінник, що витримує теплову обробку.
Важливо! Щоб сирне тісто або начинка вийшли вдалими, важливо ретельно поставитися до вибору сиру. Неякісний продукт може зіпсувати випічку, оскільки безпосередньо впливає на консистенцію, смак та кінцевий результат.
Зважайте на те, що духовки у всіх різні. Температура та час приготування можуть відрізнятися від зазначених у рецепті.