Яблучний сир – це традиційне литовське різдвяне частування. Його готують за 2-3 місяці до свята, щоб воно встигло придбати потрібну консистенцію. На вигляд яблучний сир схожий на застиглий мармелад, а ось його смак – це щось особливе.
Процес приготування сиру простий, але досить тривалий. Як приготувати яблучний сир до різдвяних свят не використовуючи молочних продуків, а лише знадобляться тільки яблука, горіхи, кориця та цукор розповість «Дніпро Регіон».
Складові:
- яблука – 1.5 кг (вага після видалення насіннєвих коробок);
- волоські горіхи – 50 г;
- кориця мелена – 1 ч.л.;
- цукор – 320-350 г.
Як приготувати яблучний сир:
- Яблука потрібно вимити та протерти насухо. Нарізати тонкими часточками, видалити насіння.
- Складати яблука в миску та пересипати цукром. Достатньо взяти 3-4 столові ложки цукру від загальної кількості. Ємність із яблуками прикрити плівкою і залишити на ніч. На ранок яблука пустять сік.
- Ємність з яблуками поставити на маленький вогонь і варити приблизно 20 хвилин помішуючи, поки яблука не стануть м’якими.
- Частину яблук відібрати (приблизно 2-3 ст.л.), масу, що залишилася, помістити в комбайн і зробити пюре. Додати цукор.
- Знову поставити масу на вогонь і уварювати доки вона зменшиться в 2.5 рази. Обов’язково помішувати щоб маса не пригоріла. Наприкінці варіння вона має стати трохи тягучою.
- Всипати в миску ті яблука, які ми відклали, також додати корицю та подрібнені волоські горіхи.
- Варити яблучну суміш на мінімальному вогні ще 20 хв. постійно помішуючи, оскільки маса досить густа і може пригоріти.
- Остудити яблучну масу. Взяти марлю, складену в 2-3 шари, змочити водою і віджати. Застелити цією марлею круглу ємність і викласти яблучну масу. Розрівняти ложкою добре притискаючи щоб у готовому продукті не був порожнечі. Згорнути кінці марлі, зібравши їх нагору.
- Вийняти майбутній сир із ємності на дошку. Зверху поставити тарілку. На тарілку зверху ставимо банку з водою. Залишити у такому стані на добу.
- Знімаємо марлю та викладаємо сир для підсушування на пергамент. Перевертати 2 рази на день для більш ретельного сушіння.
- Готовність сиру перевірити натисканням пальця, якщо при натисканні не залишається слідів і маса досить пружна, загорнути у пергамент і прибрати у прохолодне місце.