Пиріг з рисом і яйцем у духовці готується з дріжджового тіста – це найдовше у приготуванні. Але результат того вартий. Рум’яний та дуже ситний, ідеальна випічка на будь-який випадок. Ароматна випічка нікого не залишить байдужим, повідомляє «Дніпро Регіон».
Для тіста:
- Молоко 250 мл;
- Сухі дріжджі 5 г;
- яйця 2 шт.;
- Цукор 3 стол.;
- Вершкове масло 40 г;
- Борошно 500 г;
- Сіль 0,3 чайн.л.;
- Рослинна олія (для змащування рук) 2 стол.
Для начинки:
- Яйця 3 шт.
- Зелена цибуля 50 г;
- Рис 50 г;
- Майонез 2 стол.
- Яєчні жовтки (для змащування верху пирога) 1 шт.
Спосіб приготування:
- Борошно заздалегідь просійте через сито, щоб наситити його киснем. До зеленої цибулі можна додати ще щось, наприклад, кріп або петрушку.
- Для приготування тіста нагрійте молоко до теплого стану (35-38 градусів). Молоко має бути саме тепле, але не гаряче, інакше дріжджі у ньому загинуть. Налийте в чашу молоко і додайте до нього дріжджі, сіль, цукор.
- Потім підсипте 150 г борошна і все змішайте. Накрийте рушником і залиште постояти на 30 хвилин, щоб дріжджі розпочали свою роботу. На поверхні почнуть з’являтися бульбашки.
- Вершкове масло розтопіть і остудіть. Воно не повинно бути гарячим. Додайте до тесту яйця та розтоплену олію.
- Поступово підсипайте борошно і замішуйте тісто. У кількості борошна орієнтуйтеся за консистенцією готового тесту.
- Тісто виходить м’яке, пластичне і майже не липне до рук. Коли тісто буде майже готове, змастіть руки та стіл олією. Так тісто не братиме в себе зайве борошно. Накрийте чашу з рушником і поставте в тепле місце на 1 годину, щоб воно підійшло.
- У цей час підготуйте начинку. Відваріть рис. Опустіть його в киплячу воду і варіть 12-15 хвилин до м’якості. Потім відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Яйця варіть у киплячій воді 7-8 хвилин. Потім гарячу воду злийте та охолодіть їх, заливши холодною водою. Охолоджені яйця очистіть. Зелень цибулі промийте та обсушіть.
- Яйця дрібно наріжте та змішайте з рисом. Додайте до них подрібнену зелену цибулю. Додайте майонез та сіль. Усі змішайте.
- Форму для випікання змастіть олією. Тісто розділіть на 2 нерівні частини. Більшу частину розподіліть формою (18-22 см) для випічки, формуючи невеликі бортики. Викладіть підготовлену начинку.
- Меншу частину тіста розкотіть у коло, зробіть невеликі надрізи та накрийте пиріг. Зайве тісто по краях зріжте.
- Із залишків тіста можна зробити якусь прикрасу по вершині пирога. Змастіть поверхню жовтком і поставте в духовку, розігріту попередньо до 180 градусів, хвилин на 25-30. Орієнтуйтеся за духовкою.
- Готовий пиріг збільшиться у розмірі та стане апетитного золотистого кольору. Витягніть його з духовки, трохи остудіть і пригощайтеся.