На Горіховий Спас рекомендуємо вам приготувати горіховий пиріг з використанням волоських горіхів.
Ніжне тісто, горіхи у вершково-карамельному соусі. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 6-8 порцій. Пиріг готується доволі швидко, як раз можна покласти до кошика на освячення в церкву, як приготувати найсмачніший горіховий пиріг розповість «Дніпро Регіон».
Горіховий Спас 2023: що все треба знати про свято
Складові:
тісто:
- 200 г вершкового масла,
- 100 г цукру,
- 2 яйця,
- 2 ч.л. розпушувача,
- 350-400 г борошна
начинка:
- 150 г цукру,
- 200 мл вершків (33-35%),
- 2 ст.л. меду,
- 350 г волоських горіхів.
Приготування:
Готуємо тісто:
- масло розтерти з цукром. Додати яйця. Перемішати. Додати розпушувач, борошно.
- Замісити тісто. Покласти тісто в пакетик. Прибрати в холодильник доти, поки готується начинка.
- Тісто поділити на 2 частини. Одну частину викласти у форму, змащену олією або застелену папером для випічки (я використовувала форму діаметром 24 см). Розрівняти. Зробити бортики заввишки 3 см.
- На тісто викласти начинку. Розрівняти.
- Тісто, що залишилося, розкотити. Накрити начинку. Краї тіста защипнути. Поставити пиріг у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати протягом 30-35 хвилин.
- Готовий пиріг повністю остудити (можна посипати цукровою пудрою), розрізати порції.
Готуємо начинку:
- Горіхи подрібнити (у блендері або нарізати ножем). Горіхи подрібнювати не треба, повинні залишитися шматочки.
- Цукор висипати на суху сковороду. Нагрівати цукор, на середньому вогні, при постійному помішуванні, доки він не розплавиться (у цукор нічого додавати не треба). Слідкуйте, щоб цукор не підгорів. У мене цукор розплавився за 20 хвилин.
- Цукор змінить колір, стане коричневим. Коли цукор розплавиться, потроху додати|добавляти| вершки.
Перемішати. Потім додати мед. Перемішати. Довести масу до кипіння. Додати горіхи. Перемішати.
Забрати з вогню. Масу остудити.