Мойва – це промисловий вид, який відноситься до сімейства Лососєвих, що мешкає в океанських водах. У порівнянні з іншими родичами має найменший розмір – до 22 см і вага – до 65 г.
Енергетична цінність продукту залежить від способу приготування. У сирій тушці міститься близько 110 ккал на 100 г. Приблизно стільки ж налічується у вареній рибі. Додавання соусу або олії значно додасть калорійності. Про це слід пам’ятати тим, хто стежить за фігурою.
Мойва – що це за риба, яка її користь і шкода для організму людини розповість «Дніпро Регіон».
У м’ясі цієї дрібної та непоказної на вигляд рибки міститься величезна кількість легкозасвоюваних білкових сполук та незамінних амінокислот (треоніну, метіоніну, лізину та ін.).
Не менш вражає «букет» мінералів: натрій, цинк, селен, хром, йод, кальцій, залізо, калій, молібден та багато інших мікроелементів, розчинених у морській воді.
У рибному продукті є багато вітамінів В-групи, також Е, А і Д. Крім багатого вітамінно-мінерального комплексу, користь мойви криється у великій концентрації жирних кислот (особливо Омега 3).
Чим корисна мойва для організму людини:
- Мойва містить у собі величезну кількість білка, добре засвоюваного людським організмом. Це дозволяє його включати в меню спортсменів, людей, які займаються важкою фізичною працею та перенесли тяжку хворобу.
- Підвищена концентрація поліненасичених жирних кислот робить рибу особливо корисною у складі меню тих, хто схильний до відкладення холестерину та тромбоутворення. Її вживання допоможе запобігти порушенням у роботі серця та судин. Це відмінна альтернатива важчим для організму видам м’яса.
- В мойві величезна кількість мінеральних речовин. Йод підтримає роботу щитовидної залози та нормальний гормональний рівень. Кальцій та фосфор у комбінації з вітаміном Д забезпечать здоров’я зубам, нігтям та волоссю, зміцнять кістки та запобігають розвитку остеопорозу. Селен поверне шкірі молодість та свіжість, покращить зір та відновить імунітет.
- Мойва входить до складу багатьох дієт, надовго усуваючи почуття голоду та насичуючи організм цінними нутрієнтами без відкладення зайвих кілограмів.
- Вживання морської риби зміцнить дитячий організм, що підростає, підтримає здоров’я в підлітковому віці.
Варто також відзначити користь ікри мойви. Це білок у чистому вигляді. Вона мало чим поступається за своєю поживністю ікре червоною. Окрім маси цінних харчових якостей, продукт має чудовий смак. Фахівці рекомендують включати його в раціон вагітних і жінок, що годують, ослаблених і літніх людей. Ікра також буде корисною для тих, хто займає активну життєву позицію, завжди хоче залишатися бадьорим та енергійним.
Систематичне вживання мойви та її ікри полегшить стан гіпертоніків, допоможе нормалізувати психоемоційний стан та режим сну. У чоловічому організмі підтримає м’язову та репродуктивну систему.
Кому не можна вживати мойву:
- Рибу в консервованому та копченому вигляді слід виключити особам, які страждають на захворювання серця та судин.
- Повністю протипоказано вживання мойви людям, схильним до алергії або мають індивідуальну непереносимість продукту.
- Не рекомендується купувати тушки з екологічно несприятливих регіонів.
У нашій країні вона не відноситься до дефіцитних рибних продуктів, до того ж має демократичну вартість. Рибка хоч і не велика, але корисна. Плануючи вечерю, обов’язково зверніть увагу на цю рибку.