Вишневе варення є одним із найпопулярніших видів домашніх заготовок. Його цінують за чудовий смак, ніжний аромат і корисні властивості.
Загалом роблять два види варення з вишні – з кісточками та без них. Другий варіант більш зручний для різноманітної випічки.
Вишневе варення з кісточками
- Вишня – 500 г
- Цукор – 900 г
Спершу потрібно простерилізувати банки і кришки. Потім перебрати ягоди, повідривати хвостики та помити їх у декількох водах. Злити воду. Засипати вишню цукром і ретельно перемішати. Якщо ягоди дуже стиглі, то робити все треба акуратно.
Приблизно через півгодини вишня пустить сік. Щойно він з’явився у великій кількості, ввімкнути плиту. Довести вишню до кипіння. При цьому потрібно знімати піну ложкою або лопаткою.
Коли все охололо, знову покласти посудину на вогонь. Варити 5 хвилин, потім відставити. Повторити процедуру втретє. В останній раз кипляче варення розкласти по банках і закрутити їх.
“Королівське” вишневе варення
- Вишні, очищені від кісточок – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Насамперед добре промити содою банки та кришки і стерилізувати їх будь-яким способом.
Вишні ретельно промити, дати стекти воді. Очистити вишні від кісточок. Засипати ягоди цукром у великій посуді. Дати постояти доти, поки цукор не стане вишневого кольору, а ягоди не пустить сік.
Потім двома руками акуратно перетрусити миску з боку в бік, щоб цукор опустився вниз.
Покласти миску на вогонь. Щойно закипить, кип’ятити на маленькому вогні 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити на 3-5 годин. Другий раз знову поставити миску з вишневим варенням на плиту, довести до кипіння, варити на маленькому вогні 5 хвилин, після чого також залишити на 3-5 годин. І в третій раз – аналогічно.
Гаряче варення розлити по стерилізованих банках. Закрити банки стерилізованими кришками. Перевернути їх, накрити теплою ковдрою та дати повільно охолонути.
Шоколадно-вишневе варення
- Вишня без кісточок – 500 г
- Цукор – 1 ст.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Шоколад гіркий чорний – 100 г
- Ром темний або коньяк (за бажанням) – 100 мл
- Вода – 50 мл
- Вишню без кісточок висипати у каструлю. Додати воду, лимонний сік та цукор. Помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь і влити ром або коньяк. Варити на невеликому вогні хвилин 20-25, періодично помішуючи.Зняти каструлю з вогню й додати поламаний на шматочки шоколад. Перемішати до його повного розчинення. Остудити й можна ласувати.
Таке варення буде чудовим соусом до оладок, тостів і подібних смаколиків.