Ціни на шоколад і вироби з нього піднімуться практично вдвічі через підвищення вартості сировини та блокаду поляками кордону. Про це повідомляє Дніпро Регіон.
Ціни на шоколад можуть зрости вдвічі: експерти прогнозують подорожчання до 70 грн за плитку
Любителям шоколаду готуватися до неприємних новин: ціни на ласощі можуть зрости практично вдвічі.
Про це йдеться у прогнозі оглядача аграрного і харчового ринку Лариси Гук.
Причини подорожчання:
- Підвищення вартості сировини: какао-боби, цукор, молоко та інші інгредієнти для шоколаду істотно подорожчали.
- Блокада поляками кордону: через війну в Україні та блокаду українських портів експорт какао-бобів з країни ускладнений, що також впливає на ціну.
Як зміниться ціна на шоколад у 2024 році
За прогнозами оглядача аграрного і харчового ринку Лариси Гук, уже влітку вартість плитки шоколаду підніметься до 50 грн, а до зими – до 70 грн.
Експерт повідомила також, що виробники вже зменшили вагу стандартної плитки шоколаду до 80 грамів.
“Слід очікувати подорожчання – і виробники це підтверджують. Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз уже не 100, а, наприклад, 80 г) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року – й до 70 грн”, – стверджує вона, уточнивши, що це усереднений прогноз, бо “є шоколад із вмістом какао 30%, а є понад 80%”.
Чому шоколад стане дорожчим
Згідно з експертною оцінкою, на ціну шоколадних виробів вплине низка причин:
- Підвищення вартості сировини: з початку лютого подорожчання становило майже 10%, з початку року – 50%, а з 2022 року – 130%.
- Блокування польського кордону: сировина йде саме через нього, і складнощі з логістикою впливають на ціну.
Як зміниться якість шоколадних солодощів
Очікується, що виробники та торговельні мережі намагатимуться “максимально нівелювати подорожчання”.
“Уже зараз на шоколад активно діють якісь акційні пропозиції, бо ритейлери намагаються хоч якось пожвавити торгівлю. Якщо акційні пропозиції починаються десь від 35 грн за плитку, то ціна імпортної продукції – вже зі 100 грн”, – пояснила Гук.
При цьому, за її очікуваннями, виробники можуть вдатися до активнішого використання альтернативних інгредієнтів, що спричинить зниження якості шоколадних виробів.