Ціни на продовольчі продукти у лютому цього року зросли і причини цьому різняться. Зокрема, на вартість вплинув неврожай, збільшення виробничих витрат, скорочення виробництва. Про це повідомили у НБУ, передає Дніпро Регіон.
У НБУ повідомили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 7,2% у річному вимірі, і вагомим чинником цього стало “подальше перенесення ефектів від нижчих минулорічних врожаїв в Україні та у світі”.
Продовжила дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди). Подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію зумовило зростання цін на хліб та вироби з борошна. Подорожчання сировини позначилося і на вартості м’ясних продуктів, вершкового масла та сирів. Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.
Зростання цін на сирі продукти харчування також прискорилося – до 9,7% у річному вимірі.
Унаслідок скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо, насамперед курятина та яловичина, а також молоко та яйця. Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно. Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання вслід за зростанням імпортних цін через неврожай у основних країнах-виробниках.
Також сповільнилося здешевлення овочів борщового набору через зменшення їх запасів. Водночас поглибилося падіння цін на огірки та помідори внаслідок збільшення пропозиції як імпортованої, так і вітчизняної тепличної продукції.
Також ми розповідали, що урядовці планують ввести регулювання цін на харчі.