У нас склався стереотип, що часник – це панацея від простудних захворювань та джерело корисних речовин у зимовий дефіцит вітамінів. Однак, варто звертати увагу не лише на цінні властивості, а й на протипоказання. У яких випадках часник може завдати суттєвої шкоди, розповість Дніпро Регіон.
Часник – шкода та протипоказання
- Сирий часник категорично не можна вживати людям із гастритом та виразковою хворобою, інакше наслідки можуть стати фатальними.
- Овоч у сирому вигляді може викликати подразнення слизової оболонки і спровокувати серйозні порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
- Щоденне вживання часнику може призвести до запальних процесів у ротовій порожнині та утворення невигойних виразок.
- Часник при постійному вживанні знижує розумову активність та викликає уповільнення реакцій, що нещодавно доведено вченими. Тому в багатьох країнах далекобійникам, авіадиспетчерам, лікарям та представникам деяких інших професій заборонено вживати їжу з часником напередодні робочої зміни.

Часник – міфи та правила безпеки
- Для запобігання застуді часник марно носити в нагрудній кишені або мішечку на шиї. Віруси – не вампіри, їх запахом не відлякати, на відміну колег. А ось кілька часточок (не зубчиків!) З’їдати в обід і на вечерю буде корисно для профілактики інфекційних захворювань.
- Часник не варто вживати натще у сирому вигляді навіть у додатку з іншою їжею. Особливо ця заборона важлива для тих, хто страждає на захворювання шлунка.
- При появі нежиті не надумайте закопувати ніс часниковим соком, ви досягнете лише опіку слизової оболонки і відтягнете одужання на невизначений термін.
- У готових стравах смажений, маринований або запечений часник не завдасть вам шкоди, якщо немає індивідуальних протипоказань.