Безоплатне гаряче харчування в початковій школі: як оргізували цей процес у Жовтих Водах. Як харчування оргіназовано в місті розповість Дніпро Регіон з посиланням на Жовтоводську міську раду.
Із листопада ц.р., на виконання ініціативи президента України про безоплатне харчування учнів початкових класів, у 5-ти закладах загальної середньої освіти Жовтих Вод відновили приготування гарячих сніданків. Як організували цей процес, розповіла під час об’їзду-перевірки, яка відбулася минулого тижня, в.о. начальниці відділу освіти Людмила Цюпа.
«До повномасштабної війни харчування учнів було організоване у всіх закладах освіти. Незалежно від віку, для дітей пільгових категорій воно було безкоштовним, кошти виділялись із місцевого бюджету. Після 24 лютого 2022-го процес харчування був повністю призупинений. 4 жовтня ц.р. за дорученням президента України Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році. Тобто цей документ не лише відновив процес харчування у закладах освіти, в яких його не було, а й забезпечив усіх учнів 1-4 класів безкоштовними гарячими сніданками», – розповідає Л. Цюпа.
За її словами, у Жовтих Вод харчування дітей організували у тих гімназіях та ліцеях, які мають у будівлі власне найпростіше укриття. Адже є вимоги до самого процесу організації харчування, температури готової страви, приміщень харчоблоку та їдальні. Та й безпекові умови мають бути дотримані.
«На сьогодні ми забезпечуємо гарячими сніданками учнів початкових класів 5-ти загальноосвітніх закладів: гімназії № 4, ліцеїв «Перспектива», № 10, № 12 та ім. Лесі Українки. Загалом 729 дітей. Меню у всіх закладів різне, розроблене з урахуванням сезонності та кулінарних традицій нашого регіону. Кожне проходить погодження із Держпродспоживслужбою на сумісність страв, відповідність фізіологічним нормам та вимогам постанови Кабміну № 305», – говорить в.о. начальниці відділу освіти.
На запитання, як харчуються діти під час оголошення повітряної тривоги, Людмила Цюпа зазначила наступне. Якщо сирена пролунала до того, як учні сіли їсти, то кухарі не накривають на столи, чекають відбою. У разі сповіщення про повітряну небезпеку під час прийому їжі, завдяки придбаним за кошти батьків ланч-боксам, діти переходять до укриттів і вже там продовжують процес харчування.
«Учні задоволені, не голодні, страви смачні. Так, є питання, над якими ще потрібно працювати. Та, на жаль, проблему з наявністю укриттів швидко не вдається вирішити. Тому робимо все від нас залежне, аби освітній процес тривав і діти мали змогу харчуватися», – підсумувала Л. Цюпа.