Приправи, які ви придбали в супермаркеті, можуть бути розбавлені сміттям. Підроблені приправи не додадуть страви очікуваного аромату та смаку, а навіть можуть завдати шкоди здоров’ю людини. Як виявити підробку розповість Дніпро Регіон з посиланням на Daily Mail.
Приправи господині використовують практично в кожній страві. На цей випадок на кухні є полиця з пакетиками й баночками. Чим їх більше, тим краще, адже різні приправи одній і ті й же страві можуть додати неповторного смаку. Але тільки у випадку, якщо це якісний продукт.
Чорний перець
Одна з найпопулярніших приправ. У мелений перець додають борошно або крохмаль. Розмішайте по пів чайної ложки перцю в 100 мл холодної води і в такій же кількості окропу. Якщо у холодної води з’явиться кислуватий присмак тіста, у приправі борошно. Якщо окріп стане густішим, у ньому крохмаль.
Перець горошком теж фальсифікують – насіння папаї. Воно схоже зовні і навіть за смаком на перець, але може викликати проблеми зі шлунком – спазми, дискомфорт і закрепи. Виявити його дуже просто. Додайте чайну ложку у склянку води. Справжній перець опустяться на дно склянки, а будь-яке інше насіння спливе.
Перець чилі
Його теж змішують із пофарбованими в червоний колір борошном чи картопляним крохмалем. Виявити домішки допоможе йод: у присутності крохмалю він змінює колір з коричневого до глибокого синьо-чорного. Додайте кілька крапель йоду до чилі, і все відразу стане зрозумілим.
Кмин
Підробляють і зернову форму, і подрібнену. Найчастіше його розбавляють гірчицею. Така приправа дає не той смак, якого очікують, а в декого вона може викликати алергію. Окрім того, в упаковках буває подрібнена шкаралупа арахісу, яка може викликати смертельні анафілактичні реакції. Замість насіння кмину може бути використане невідоме насіння, забарвлене попелом. Якщо його потерти в руках, залишиться брудний слід.
Куркума
Останнім часом вона стала надзвичайно популярною завдяки своїм лікувальним властивостям, і шахраї з ентузіазмом взялися її підробляти. Найчастіше куркума містить домішки жовтої крейди. Візьміть ложку приправи і додайте у склянку. Туди ж додайте рівну кількість міцного білого оцту. Якщо прянощі були забруднені крейдою, почнуть утворюватися невеликі бульбашки газу. Чиста куркума на оцет ніяк не відреагує.