Ви заглянули в свою шафу з крупами, а там… цілий зоопарк! Жучки, личинки, моль – неприємне видовище, яке може зіпсувати настрій і змусити викинути цілі запаси продуктів. Але не поспішайте впадати у відчай! Існує ряд дієвих методів, які допоможуть вам позбутися непрошених гостей та зберегти ваші крупи. Про це повідомляє Дніпро Регіон.
Найчастіше заводяться жучки в крупі – рисі, гречці, вівсянці. Також вони можуть вражати й галетне печиво, борошно, сухофрукти, сухі квіти, корм для тварин.
Поява жучків на кухні – ситуація не найприємніша. Причому зіткнутися з нею може будь-яка господиня, навіть та, яка ретельно стежить за чистотою. Звідки беруться маленькі жучки на кухні та як їх від них позбутися – розібрався Главред.
Отже, якщо на вашій кухні завелися дрібні комахи, то найімовірніше це:
- коричневий хлібний точильник, що поїдає сухарі, сухофрукти і печиво;
- рудий борошноїд, який їсть відсиріле борошно або крупу;
- борошняний хрущак, який заводиться в хлібницях і пакетах із борошном.
Найчастіше заводяться жучки в крупі – рисі, гречці, вівсянці. Також вони можуть вражати й галетне печиво, борошно, сухофрукти, сухі квіти, корм для тварин.
Принести додому жучків ви можете і з магазину або вони можуть залетіти у вікно. Навіть двох особин буде достатньо, щоб вони окупували всю кухонну шафу.
Як вивести жучків на кухні
Щоб позбутися комах, потрібно діяти швидко і рішуче, оскільки чим більша популяція, тим складніше її вивести.
Перше, що потрібно зробити, це провести ретельну ревізію всіх запасів і викинути всі заражені продукти разом з упаковкою. Викидати краще одразу на вулицю, тому що навіть одна ніч у відрі для сміття дасть можливість хоча б одному жучку виповзти і залишитися на кухні.
Продукти, які не здаються вам зараженими, потрібно обробити. Борошно або крупи варто прожарити впродовж години в розігрітій духовці або проморозити на балконі взимку.
Полиці в шафі варто додатково протерти розчином господарського мила або оцту (1 столова ложка оцту на літр води).
Чого бояться жучки в крупі
Існує кілька лайфхаків, які допоможуть не допустити появи комах на кухні. Оскільки йдеться про харчові продукти, рекомендується використовувати природні репеленти.
Перший спосіб. Відігнати шкідників допоможе гвоздика, лавровий лист, часник. Просто помістіть кілька листочків або зубчиків у банку з крупами. Їхній запах відлякає шкідників, не зіпсувавши смак продуктів.
Другий спосіб відлякування комах: налийте в банку 250 мл води і змішайте з однією столовою ложкою оцту. Поставте цей розчин на полицю, де зберігаються крупи, і протягом 2-3 місяців жуки уникатимуть цього місця.
Третій спосіб. У шафах можна розмістити мішечки з висушеним піретрумом, запах якого відлякує різних комах. Також як природні відлякувальні засоби підходять полин та інші рослини, які мають сильний аромат від природи.
Як не допустити повторного зараження
- зберігайте всі сипучі продукти в герметично закритих скляних або пластикових ємностях;
- купуйте крупи в прозорих пакетах, щоб можна було легко розглянути, що всередині;
- щоб не з’явилися жучки на кухні, не робіть запаси більше ніж на 2-4 місяці;
- підтримуйте постійну чистоту на полицях у шафі.