15 листопада Ррозпочався Різдвяний піст. Він триватиме до 25 грудня – свята Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Його головна мета підготувати віруючих до зустрічі новонародженного Спасителя. Яких правил потрібно дотримуватись під час посту, що можна істи, а що категорично заборонено вживати розповість «Дніпро Регіон».
Згідно церковного уставу піст є строгим, але зважаючи на нинішні воєнні умови, в яких перебуває наша Батьківщина, варто об’єктивно визначати міру утримання у їжі. Якщо є можливість дотримуватись усіх правил посту, то потрібно нею скористатись, якщо ж такої можливості немає – краще приділити більше уваги духовній стороні посту, стараючись більше молитись, сповідатись і причащатись святих Христових Таїн.
Заборони під час Різдвяного поста:
- Не можна вживати м’ясо та м’ясні вироби, а також від молочної продукції та яєць.
- Не можна вживати алкоголь.
- Не можна гучно відпочивати та розважатися.
- Не можна злитися та бажати поганого, а також лихословити.
- Не можна брехати та обанювати.
- Не можна переїдати. Треба зосередитися на скромних, простих стравах.
16, 18, 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27, 28, 30 листопада – дні, в які можна вживати рибу чи рибні страви.
Під час Різдвяного посту не заборонено проводи обряди вінчання.
Пам’ятаймо, що піст, покликаний очистити нашу душу від гріхів та пристрастей, і є засобом для досягнення духовної досконалості, а не релігійною дієтою.
Тож приступімо до цих днів розумно. Проведімо їх з користю для своєї душі і без шкоди здоров’ю. Присвятімо цей наш подвиг молитві за перемогу нашої Батьківщини! Щоб величне і світле свято Різдва ми змогли зустріти в мирі і злагоді на вільній і незалежній Українській землі!