Серпень – сезон консервації у господинь в самому разгарі. Пропонуємо приготувати помідори на зиму у літрових банках без стерилізації, які можна зберігати у квартирі. Рецептом ділиться «Дніпро Регіон».
Інгредієнти на 1 л банку:
- 300 гр. помідорів;
- половина солодкого болгарського перцю;
- 2 зубчики часнику;
- 5 горошин чорного перцю;
- 3 горошини запашного перцю;
- 2 лаврові листи;
- пряна зелень (будь-яка на ваш смак).
Для маринаду на 1 л води:
- 1 ст. л. солі з невеликою гіркою;
- 2 ст. л. цукру без гірки;
- 70 мл оцту 6%.
Як готувати:
- Банки вимити та простерилізувати.
- Помідори вимити і проколоти зубочисткою до плодоніжки.
- Перець вичистити від насіння, промити та нарізати на четвертинки.
- Часник розібрати на зубчики та почистити.
- У кожну банку покласти часник, запашний і чорний перці, лавровий лист, парасолька кропу, четвертину листа хрону, трохи базиліка та петрушки. Можна додати цибулю, моркву – це до смаку.
- Акуратно і щільно укласти в банки помідори і по дві четвертинки солодкого перцю.
- Закип’ятити чисту воду та залити окропом банки. Накрити прокип’яченими кришками і прогрітися помідорам.
Повторити заливку потрібно буде ще раз і знову чистою водою. У - цей час приготувати маринад. Порахуйте скільки банок помідорів наповнили помідорами. Припустимо, десять. Ділимо 10 на 2 і отримуємо, що нам потрібно 5 літрів маринаду.
На 5 літрів води насипати потрібну кількість солі, цукру, оцту, довести до кипіння і заважати доки сіль і цукор повністю не розчиняться. З бан - ок із помідорами злити другу воду. Банки мають бути гарячими, але їх уже можна взяти рукою і не обпектися.
- Заити літрові банки втретє, але вже киплячим маринадом.
- Закрутити мариновані помідори прокип’яченими гвинтовими залізними кришками, перевернути банки денцем нагору, добре укутати і дати охолонути.