Український борщ увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. І не даремно! Кожна українська сім′я полюбляє цю страву, кожна господиня має свій рецепт приготування. Але на сьогодняшній день приготування улюбленої страви обходиться не дешево. Зараз сезон нового врожаю, але ми наблюдаємо тенденцію здорожчення борщового набору, тому як напад росії на українські землі вніс свої корективи в цінову політику. В Україні кожен день ціни то зростають, то знижаються на деякі продукти. Але в порівнянні з червнем, знову зросла вартість борщу на 20 гривень. Скільки требе викласти за борщовий набор у липні, щоб поласувати головною українською стравою, розповість «Дніпро Регіон».
Наприклад, в червні за кілограм свинячих реберець просили 125 грн, зараз у торговій мережі правлять приблизно 140 гривень. Буряк за місяць подорожчав з 27 гривень за кіло до 35. Також виросла і ціна на моркву з 24 до 35 гривень.
Водночас картопля і капуста стали за місяць трохи дешевшими. Ціна на кілограм картоплі впала з 12 гривень до 9, а капуста подешевшала з 30 до 28 гривень. Однак таке здешевшання двох компонентів ситуації загалом не врятувало: борщ все одно став дорожчим.
Обрахунок інгрідієтів та вартість:
400 г свиних реберець – 56 грн., 400 г буряка –14 грн., 500 г картоплі–4,5 грн, 500 г – 14 грн., 150 г моркви – 5,25 грн., 100 г сметани – 12 грн, за 100 г – 2,5 грн, 70 г томатної пасти –7 грн.
Отже, вартість борщового набору складає 115,25 гривні.