13 січня – напередодні Старого Нового Року називається Щедрим Вечором. З давніх часів у цей день святкову вечерю розпочинали з куті, яку також називали щедрою. Від різдвяного блюда вона відрізнялася додаванням олії та вершків. Традиційний рецепт приготування вам підкаже Дніпро Регіон.
Що потрібно для приготування щедрої куті:
- Пшенична крупа – 200 г;
- родзинки, курага, сушений інжир – по 50 г;
- волоські горіхи – 50 г;
- мак – 150 г;
- вершки – 100 мл;
- вершкове масло – 30 г;
- мед та сіль – за смаком.
Як приготувати щедру кутю:
- Добре промиваємо крупу до прозорості води, потім відварюємо з додаванням пари щіпок солі і остуджуємо.
- Заливаємо окропом мак і залишаємо, поки він повністю не охолоне. Змішуємо його з медом і розтираємо у ступці або пробиваємо занурювальним блендером.
- Сухофрукти миємо, заливаємо гарячою водою, а через 10-15 хвилин обсушуємо на паперовому рушнику. Курагу та інжир ріжемо невеликими шматочками, великі родзинки – надвоє.
- Горіхи дробимо, але не надто дрібно і обсмажуємо на сухій сковороді до появи рум’яності та характерного аромату.
- Змішуємо все зі звареною пшеничною крупою, заправляємо вершковим маслом та вершками, прикрашаємо на свій смак і кличемо рідних на святкову вечерю.