У Дніпрі та Дніпропетровській області ціни на сало продовжують рости і, схоже, що незабаром може стати делікатесом. Сало можна назвати українським суперфудом, повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на ТСН.
Від нього просто неможливо відвести погляд – смачне як засолене, так і копчене – чи навіть у шоколаді. Чи правда, що сало в столиці продають уже по 500 гривень за кілограм? Що в решті областей? І чому національний продукт – перетворюється на рідкісну страву гурманів, – йшлося в сюжеті ТСН.Тиждень 28 листопада 2021 року.
Сало: ціни в Україні
Свинячим армагедоном уже називають вартість того, що Україна завжди вважала своєю гордістю – сало. Перевіримо на базарах – Києва, Дніпра, Львова та Одеси.
Тоненьке 120, генеральське – 300. Така ціна у столиці. Однак будь-яке сало, що на прилавках – дорожче, ніж м’ясо. Свинина по 105-110 гривень за кілограм. У Дніпрі сало теж дорожче за свинину, тут вона по 120 гривень. А сало зараз 150 гривень за кілограм. А ближче до зими традиційно і ціни йдуть вгору у Львові – сало 120, 150 гривень за кілограм. В Одесі сало – по 200 гривень за кілограм. Проте продавці кажуть, що немає домашньої свинини. Селяни мало хочуть займатися свинарством.
Але без сала українці не лишиться. В цьому переконаний і Василь із Жашкова. Вигодовує свиней – як для сала, так і для м’яса. Годує своїх свинок кукурудзою, ячменем, пшеницею. Тому і сало, і м’ясо смачні виходять.
Сало: користь
Однак сало – це не просто смачно. А ще й дуже корисно. Сало можна назвати українським суперфудом. Попри калорійність, його рекомендують вживати дієтологи. На ньому можна навіть схуднути. Сало не містить вуглеводів – те, через що ми і набираємо вагу. То ж невеличкий шматочок звичайного сальця точно покращить ваш настрій на дієті.
Сало: що буде з цінами далі
Та чи буде нам усім смачно і далі, якщо сало ще зросте у ціні? А це точно буде, бо традиційно сало дорожчає до Нового року. Це по-перше. А по-друге, свиней тримають усе менше, з кожним роком, кажуть в Асоціації свинарів. Це пов’язано зі здорожчанням кормів, зокрема.
А м’ясо дешевше, ніж сало – тому що саме м’ясних порід вирощують більше. І це означає, що домашніх поросят, а відтак і домашнього сальця невпинно ставатиме все менше і менше. І навіть купивши його на базарі у вас не буде ніякої гарантії, про його походження. Сало звісно з прилавків не зникне – але й ціни вниз не поповзуть.
Як повідомлялося, в Україні рекордно здорожчало м’ясо. За даними Держстату, найбільше за рік виросло у ціні куряче філе. Так, вартість кілограма зросла на чверть. Також майже на 20% піднялася вартість кілограму яловичини. Ціна на свинину, порівняно з минулим роком, додала у вартості майже 8%.
Раніше ми писали Покупці хватаються за голову: у Дніпрі на Озерці сало скоро буде дорожче за золото (Відео)