Помідори асоціюються з літом і сонцем, хоча на полицях магазинів вони є цілий рік. Проте взимку і навесні ми їмо їх з меншим ентузіазмом, вони не такі смачні, не мають свого характерного запаху, та й часто можуть містити шкідливі інгредієнти.
Чим особливо багаті томати і яку вигоду це приносить, розповість Дніпро Регіон:
- лікопін – натуральний барвник із групи каротиноїдів, потужний антиоксидант. Цей каротиноїд знижує ризик виникнення онко- і серцево-судинних захворювань;
- бета-каротин, який потрібен для імунної системи, убезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок ;
- калій – важливий мінерал для правильної роботи серцево-судинної і нервової систем;
- йод, який необхідний для нормального метаболізму та функціонування щитоподібної залози;
- вітамін С, одне з завдань якого підтримувати вироблення колагену, потрібного для красивої пружної шкіри, зв’язок і хрящової тканини.
- Також до складу помідорів, хоч і в невеликих кількостях, входять:
- лютеїн – антиоксидант, який покращує зір, а ще протистоїть розвитку атеросклерозу;
- залізо – сприяє утворенню гемоглобіну;
- фолієва кислота – важлива речовина під час вагітності, необхідна для росту і розвитку кровоносної і нервової системи плода.
Також містять інші вітаміни та мінерали (вітаміни групи В, вітамін К, кремній, кобальт, хром).
Але головна речовина, якою надзвичайно цінний помідор – лікопін. Залежно від сорту помідорів вміст лікопіну від 5 до 50 мг/кг. Його кількість зазвичай корелює з інтенсивністю червоного забарвлення плоду.
Рекомендовано, щоб у денний раціон входило 5-7,5 мг лікопіну. Поряд з іншими овочами оранжевого або насиченого червоного кольору, що містять лікопін, на день вистачить два помідори або одна склянка томатного соку або 2-3 столових ложки натурального томатного соусу (не купованого кетчупу – там купа солі, цукру та інших шкідливих речовин). Важливий факт: помідори не втрачають основних корисних властивостей під час термічної обробки. Тому використовуйте їх, як в свіжому, так і в тушкованому, запеченому чи вареному вигляді.
Вживати у великій кількості протипоказано у разі захворювань нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунку, виразці та гастриті. Крім того, помідори можуть викликати алергію.
Часто можна чути, що з раціону необхідно виключити пасльонові. Вони, на думку деяких авторів, завдають велику шкоду організму через вміст в них лектинів. Але лектини в основному знаходяться в недостиглих зелених помідорах, а в стиглих їх вкрай мало. Під час термічної обробки їхня концентрація значно знижується.
І хоча вживання таких овочів, як помідори, позитивно впливає на стан здоров’я, це не означає, що можна їсти їх у великих кількостях або пити томатний сік як заманеться, без міри. Кількість і частота вживання помідорів, та й будь-яких інших продуктів харчування, має значення.
Включайте помідори у свій раціон. Але не забувайте, для того, щоб на одиницю калорії отримати максимум корисних речовин, в харчуванні має бути різноманітність.
Також ми розповідали про 5 фактів про шкоду та користь чіпсів.